Upcycling – de trend voor 2018

Upcycling! Je hebt er misschien al over gehoord. De term wordt vaak gebruikt in de interieurvormgeving en home design. Upcycling maakt gebruik van oude materialen om deze in een nieuw jasje te steken zodat ze trendy en hip worden. Diezelfde trend verplaatst zich dit jaar ook in de wereld der sieraden. Upcycling is een budgetvriendelijke manier om een persoonlijke en eigen stijl te creëren.

Wat is upcycling?

Upcycling is een vorm van recycling waarbij gebruikt wordt gemaakt van oude producten. Zo kun je bijvoorbeeld oude fietsonderdelen gebruiken om er een design lamp mee te maken. Het is een mooie manier om oude materialen te hergebruiken en ze een nieuw leven te geven. Het is een creatieve manier om je huis in te richten en nu dus ook om juwelen te ontwerpen.

Hoe doe je dat dan?

Lijkt het je wel wat om zelf juweeltjes te maken? Sieraden maken is een leuke en creatieve hobby. Wanneer je dan uiteindelijk kan pronken met die zelfgemaakte armband of halsketting, werpt je hobby pas echt zijn vruchten af. Om zelf sieraden te upcyclen, heb je een aantal basismaterialen nodig, zoals slotjes, knippers en eventueel een klein tangetje. Oude juwelen vinden om te gebruiken in je nieuwe creaties, kan een hele schattenjacht zijn. Eerst doorzoek je je eigen juwelenkistje, op zoek naar ringen en oorbelletjes die je eigenlijk nooit draagt. Daarna moet je op zoek naar een creatief idee voor je pronkstuk. Internet kan hier erg handig zijn en sommige websites bevatten duizenden ideetjes voor het upcyclen van juwelen en sierraden.

Upcycling watch (horloge)

Enkele voorbeelden

  • Van een oude lederen riem kan je een stoere armband maken door de riem op de juiste lengte te knippen en er enkele knippers op te bevestigen. Je kan het stuk leder nog bewerken met leerverf om het een eigen look te geven.
  • Met enkele oude armbanden kun je een unieke halsketting maken. De variaties hierop zijn oneindig en er bestaan een aantal online gidsen die je hierbij kunnen helpen.
  • Je kan een print aanbrengen op een oude armband met behulp van stripboeken of een oude t-shirt

Websites als Etsy.com en Pinterest.com zijn goede bronnen om ideetjes op te doen. Ze staan boordevol projecten die anderen al uitgeprobeerd hebben, vaak met foto’s en uitleg. Wil je je look aanvullen met een one-of-a-kind juweeltje? Probeer dan zeker een keertje te upcyclen. Het is hip en goed voor het milieu!